Sledujte nás:

Bez soli to nejde, ale potřebujeme jí tolik?

Zpět

 

Množství soli v jídelníčcích české populace je průměrně 2-3x vyšší, než se doporučuje. Pokud se vás vysoký příjem soli také týká, pokuste se o jeho postupné snižování. Preference slané chuti je především návyk, a tak jak jsme si na slanou chuť zvykli, tak můžeme tento návyk postupně odbourat!

Sůl potřebujeme

Prvky obsažené v soli, tedy sodík a chlor, jsou pro náš život nezbytné. Sodík je potřebný pro přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá společně s chlorem udržovat rovnováhu tělesných tekutin. Chlor je mimo jiné součástí kyseliny chlorovodíkové obsažené v žaludeční šťávě, která je důležitá pro trávení potravy.

Bez sodíku a chloru bychom se tedy neobešli, nicméně všeho moc škodí a vysoký příjem s sebou přináší mnohá zdravotní rizika. A zejména zastoupení sodíku je v našich jídelníčcích většinou o dost vyšší, než by mělo být.

Proč nadbytek soli škodí?

Dlouhodobý nadměrný příjem sodíku může vést u citlivých osob ke vzniku hypertenze a následně dalších souvisejících komplikací. Mechanismus vzniku hypertenze při nadbytku sodíku spočívá ve snaze regulovat a ustálit osmolalitu tělesných tekutin. V ledvinách tak dochází k retenci vody a zvyšování objemu extracelulární tekutiny.

Nadměrný příjem sodíku může přispívat také ke vzniku osteoporózy, nádorového onemocnění žaludku, vzniku ledvinových kamenů a dalších zdravotních komplikací.

Sůl může také zvyšovat chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou.

Stačí lžička soli denně!

Dle doporučení bychom měli denně přijímat maximálně  5-6 g soli (s výjimkou těžce pracujících), což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Realita je však jiná a ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany, soli konzumujeme okolo 14 g denně.

Odkud se sůl v našich jídelníčcích bere?

Mnohem větší podíl než samotné dosolování pokrmů a používání soli při vaření tvoří sůl obsažená v samotných potravinách. Sůl z průmyslově vyráběných potravin tvoří ve vyspělých zemích cca 75 % celkového příjmu soli, 10-15 % tvoří sůl přidaná během vaření a přisolování hotových pokrmů a jen 5-10 % tvoří potraviny s přirozeným obsahem soli (resp. sodíku).

V evropských zemích jsou hlavními zdroji soli základní potraviny jako chléb, cereálie a pekařské výrobky, dále masné výrobky a sýry.

Průměrný obsah soli v některých potravinách:

šunka

2,2 g/100 g

salám

2,5 g/100 g

niva

4 g/100 g

balkánský sýr

4,5 g/100 g

olivy

4 g/100 g

slané tyčinky

3,5 g/100 g

chipsy

1,7 g/100 g

cheeseburger

1,7 g/porce

pečivo

0,7–3 g/100 g

Další údaje o obsahu soli se dozvíte v naší databázi potravin.


Vyčerpat celodenní dávku soli můžete i v jednom jediném jídle nebo třeba při večerním zobání...

   

Na každé fotografii je znázorněno množství potravin, které obsahují 5 g soli.

Pokud chodíte na jídlo do restaurace, i tam můžete v jednom obědě či večeři hravě vyčerpat celodenní příjem soli. Není nad domácí přípravu!

Sledujte obaly!

O tom, že se vyplatí sledovat potravinové obaly, už jste se mohli dozvědět ve výzvě 24.

Věnujte pozornost tabulce nutričních hodnot, kde najdete i informace o obsahu soli. Obsah sodíku se vyjadřuje vždy ve formě soli (obsah soli = obsah sodíku x 2,5). Nedivte se, že na sůl můžete narazit i ve výrobcích, kde byste ji nečekali. Ne vždy to znamená, že se do výrobku sůl přidává, ale může se jednat jen o přirozeně se vyskytující sodík.

A jak příjem soli snížit? Plno praktických rad se dočtete v blogu.

Pokud vás zajímá, kolik soli je skryto ve vašem jídelníčku, vyzkoušejte program Sebekoučink, který sleduje kromě jiných živin i příjem soli!

Kolik soli vám program Sebekoučink napočítal? "Pochlubte se" v komentářích :-)

Hodnocení (32 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 09. 2019 07:40
Moc nesolím, používám do jídla místo soli bylinky .
19. 09. 2019 14:30
ideální příjem mírně překračuji, ale myslím, že to vypotím při pohybu
18. 09. 2019 21:41
Snažím se solit málo, ale sůl je ve všem a né malé množství.
18. 09. 2019 14:04
díky za připomenutí, myslím, že moc nesolím, občas trochu "hřeším" nějakou nivou apod, ale není to moc často
17. 09. 2019 05:33
Obědvám ve školce, uzeniny prakticky nejím a tak se do soli vejdu. Občas se mi podaří ji přešvihnout právě díky Nivě a nebo olomouckým tvarůžkům ale to není nijak často
16. 09. 2019 12:17
Pro výpočet jsem použila jiný program. Pro dnešek např. mi spočítal 5 g. Když jsem se dívala zpětně, většinou se vejdu do 5-6 g, za poslední 3 týdny jednou překročen limit 6 g.
16. 09. 2019 09:00
Moc děkuji za připomenutí.
16. 09. 2019 07:40
Já solím málo, mám kamaráda a ten dosoluje jídlo v restauraci aniž by ochutnal.
16. 09. 2019 06:59
Dcera byla v raném věku na operaci srdce a omezit sůl byl zásadní požadavek. Zvykla si celá rodina, solíme málo.
16. 09. 2019 06:21
Obrázky jsou varující, na sůl musíme dávat pozor.
16. 09. 2019 05:00
Děkuji za informace.
16. 09. 2019 03:48
Děkuji za přínosné informace,jídla si většinou nesplňují.

Naši partneři